Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kalocsa linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Kalocsa képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: kalocsa.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 83 db
A kalocsai érsekség története

A kalocsai érsekség története

Az érsekség alapítása: I. (Szent) István király (1000-1038), megkoronázása után, hamarosan püspökségeket létesített, amely az általa végzett egyházszervezés révén történt a 11. század elején. Szent István az első püspökségek között szervezte meg a kalocsai egyházmegyét, azonban alapításának ideje bizonytalan. A szakirodalmak többsége egyetért azzal, hogy a kalocsai érsekség egyidős a pécsi püspökséggel, ami azt jelenti, hogy 1009-ben vagy kevéssel ezt megelőzően létesíthették, tehát az 1009-es évszám az elfogadható. Az azonban elég valószínűtlennek tűnik, hogy Kalocsa 998-1002 között, vagy éppen 1002 őszét közvetlenül követően állt volna fel, s ezáltal - Esztergomot nem számolva - Magyarország első három püspökségének egyike lett volna. Kalocsa első püspöke egy bencés apát személyében Aserik-Anasztáz (Asztrik: KMTL) lett, aki egyben a király egyik legfontosabb támasza volt. Aserik-Anasztáz érsekségéről, a következő történet maradt fenn a Hartvik-féle Szent István legenda szerint. A király nemsokára az esztergomi érsekségbe helyezte át Aserik-Anasztázt, mert annak érsekét, Sebestyént, három évig vakság sújtotta. Azonban, mikor Sebestyén visszanyerte látását, Aserik-Anasztáz csak abban az esetben volt hajlandó visszatérni a korábbi székhelyére, ha az érseki címet Kalocsa számára megtarthatja...

Aeroport klub

Aeroport klub

Motoros pilóták: A motoros repülő szakosztály vezetője: Szabadi Tibor. Ejtöernyősök: Az ejtőernyős szakosztály vezetője: Kollár László. Vitorlázók: A vitorlázó szakosztály vezetője: Sztankó Krisztián.

Alföldi Róbert

Alföldi Róbert

Alföldi Róbert (Kalocsa, 1967. november 22. - ) magyar színész, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója. Gyermekkorát Dunapatajon és Ordason töltötte. Édesanyja pénzügyi csoportvezető, édesapja Alföldi Albert, a Magyar Szocialista Párt Bács-Kiskun megyei területi listáról Országgyűlésbe jutott képviselője. Zenei általános iskolába járt, hegedülni és zongorázni is tanult. Már kiskorában elhatározta, hogy színész lesz, ezért is döntött úgy, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatja a tanulmányait. A gimnázium után egy évet volt katona, majd 1987-ben elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára. Horvai István és Kapás Dezső osztályába került, akik elismerten az ország legjobb színészpedagógusai. Negyedéves korában Népköztársaság Ösztöndíjas lett. 1991-ben még főiskolásként eljátszotta Raszkolnyikovot (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés) a veszprémi Petőfi Színházban, amivel azonnal felhívta magára a figyelmet. 1992-ben az ország legnagyobb prózai társulata, a Vígszínház szerződtette. Nem kerülték el a nagy szerepek: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ivan Karamazov (Dosztojevszkij: Karamazov testvérek), Artúr (Mrożek: Tangó), Oscar Wilde (Kaufman: A nagy szemérmetlenség)...

Állás - Jobmonitor

Állás - Jobmonitor

Álláslehetőségek Kalocsa városban és térségében. Szeretné e-mailben megkapni a legfrissebb állásajánlatokat? Tipp: Regisztráljon be most a Jobmonitorra, hogy le ne maradjon a legjobb állásajánlatokról! Iratkozzon fel hírlevelünkre! Azonnal értesítjük, ha Önnek megfelelő állásajánlatot kínálnak.

Állások - olx

Állások - olx

Kalocsai munkák széles választéka az apród hirdetési portálon. Állások több szakterületről és városból. Az álláshirdetéseken felül apróhirdetést is feladhatsz, illetve böngészhetsz az aprók között a honlapon.

An-Ju Nyelviskola

An-Ju Nyelviskola

AZ An-Ju Nyelviskola 2002-ben alakult és Baján és Kalocsán, azóta folytatunk egyéni, csoportos, céges nyelvi képzéseket. Mindkét városban a nyelviskolánk a város központjában található. Felismertük azt a tényt, hogy a mai világban szinte lehetetlen nyelvtudás nélkül boldogulni és kidolgoztuk azt a módszert amellyel viszonylag rövid idő alatt lehet használható nyelvtudást szerezni. Fő tevékenységünk a kezdet kezdetén angol, német nyelvtanfolyamok vezetése, szervezése és lebonyolítása volt. Később bővültünk olasz, spanyol, francia, lovári (cigány) nyelvekkel. A bajai-kalocsai munkaügyi központok által meghirdetett nyelvtanfolyamokra is pályáztunk, amiket sikeresen el is nyertünk, le is bonyolítottunk Az eredményeink helyettünk beszélnek. Több tucat munkanélküli hallgatónk köszönheti a nálunk szerzett nyelvtudásnak az új munkahelyét és akadnak olyanok is akik külföldön állják meg helyüket azokkal az alapokkal amelyeket mi adtunk nekik. Hogy oktatási módszerünk mennyire hatékony, azt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy hallgatóink sikeressége az állami (Itk-Origo) nyelvvizsgán és az egyéb államilag elismert nyelvvizsgákon ( Pannon, ÖSD, TELC, Pitman, Goethe) is meghaladja a 80-90 %-ot. Tanáraink fiatal, dinamikus, kreatív, tanári diplomával rendelkező nyelvtanárok, akik nagy része az adott nyelvterületen szerzett tapasztalatokat és azokat kamatoztatják a tanórákon is...

Apróhirdetés Kalocsa

Apróhirdetés Kalocsa

Böngészés a kalocsai hirdetések között. Az Apróhirdetés Ingyen oldalán a hirdetés feladás ingyenes (mindenkinek). Tulajdonostól vagy kereskedőtől/közvetítőtől keres? Az Apróhirdetés Ingyen oldalán eszerint is megszűrheti az apróhirdetéseket. Online gyors apróhirdetés kereső.

Bakay Kornél

Bakay Kornél

Bakay Kornél (Kalocsa, 1940. május 27.) régész, tanár, múzeumigazgató, politikus. Egyetemi tanulmányait az Elte Bölcsészettudományi Karán végezte, ahol többek közt László Gyula régészprofesszor tanítványa volt. Okleveles régészet-tanár diplomáját 1963-ban szerezte. Munkáiban és kutatásai során főként a magyar őstörténettel, a magyar államalapítás korával, az eurázsiai népvándorláskorral és az európai középkor kutatásával foglalkozik. Írásaiban, előadásaiban élesen bírálja a finnugorisztikát. 1963-tól 1965-ig a Magyar Tudományos Akadémia elnöki ösztöndíjasa, majd 1972-ig az Mta Régészeti Intézetének tudományos munkatársa és a régészeti topográfia részleg vezetője volt. 1977-ben lett a Kőszegi Városi Múzeum igazgatója. 1980-81-ben a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, majd az Egri Tanárképző Budapesti Tagozatán tanított, mint óraadó tanár. 1994-ben és 2002-ben a Miép országgyűlési képviselőjelöltje volt. 1996 őszétől a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetem Magyar Történelmi Tanszékén tanszékvezető tanár lett. Az intézmény doktori tanácsa 2000 májusában díszdoktorrá választotta. 2000 őszén egy Közép-Ázsiai Kutató ösztöndíj segítségével Kazahsztánban vett részt ásatásokon, 2001-ben tanulmányutat tett Örményországban. 2008. őszétől a Szent Korona Szabadegyetem őstörténet-történelem tanszék tanszékvezető tanára...

Bátya

Bátya

Kedves Vendégeink, Kedves Bátyaiak! Tudjuk, régóta várják, hogy Bátyán is megrezgessük a világhálót. Örömmel fogadtam a világ minden tájáról a sürgetést, hogy végre hallassunk magunkról. Ez egyben azt is jelenti, hogy Amerikában, Kanadában, Svédországban is élnek akik Bátyáról illetve erről a vidékről származnak. Velük a levelezésen kívül a 'bátyai' paprika ízén keresztül tartjuk a kapcsolatot, melynek termesztésében mi bátyaiak élen járunk. Kis falunk a Duna-Tisza közén, közvetlenül a Duna mellett található. Mivel alföldi település vagyunk, természeti látványossággal nem büszkélkedhetünk. Ettől függetlenül, nekünk, akik itt születtünk és élünk ez a legkedvesebb hely a világon, mert itthon vagyunk benne. Radnótit idézve: ...s néha lábamhoz térdepel egy-egy virág, bokor, nevét is virágát is tudom. Tudom, hogy kik mennek, s merre mennek az úton. Nagyon vendégszerető emberek vagyunk, remek ízű ételeinket sokan szeretik és emlegetik. Sokféle rendezvényünk van egy-egy év során, ezekről rendszeresen hírt fogunk adni ezen a honlapon, melyet remélhetőleg önök ezentúl figyelemmel kísérnek.

Hirdetés
Bónusz Press

Bónusz Press

Megjelenik 21.000 példányban: Kalocsa, Solt, Kecel, Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Homokmégy, Miske, Ordas, Öregcsertő, Szakmár, Újtelek, Uszód, Kiskőrös és Harta településeken.

Careerjet Kalolcsa

Careerjet Kalolcsa

Careerjet egy keresőmotor, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a felhasználó az interneten meghirdetett állásajánlatokra könnyen és gyorsan rátaláljon. A világhálón fellelhető, a vállalatok, állásközvetítő cégek és munkaközvetítő ügynökségek weboldalán megjelentetett számos álláshirdetést egy helyre gyűjti. A könnyen kezelhető webes felület megtakarítja az álláskeresőknek a fáradságot: lévén nincs szükség arra, hogy az összes hirdető weboldalát külön-külön felkeressék. Az állásajánlatokat azonban nem Careerjet hirdeti meg, Careerjet Önt a hirdetést eredetileg megjelentető weboldalra irányítja át. Így Careerjet alapvetően a hirdetők weboldalának látogatottságát növeli.

Club Hotel 502

Club Hotel 502

A Club Hotel Kalocsában 7 db egy-, kettő-, ill. négyágyas szobában pihenhetnek vendégeink. Valamennyi szobában telefon, televízió, hűtőszekrény és zuhanyzó vagy fürdőszoba található. Lehetőség van internet-elérésre is. Pizzériánkban reggeltől estig meleg étellel és hideg itallal szolgálhatunk. Kalocsa Budapesttől 118 km-re, az 51-es főúton közelíthető meg. Szállodánk a város főutcáján található, a főúttól alig kétszáz méterre, ám az erkélyek csendes, kellemes hangulatú mellékutcákra nyílnak.

Csetres apróhirdetés - Kalocsa

Csetres apróhirdetés - Kalocsa

Ha van egy megunt holmid, ne dobd ki, inkább ad el a Csetres apróhirdető oldal segítségével. Lehet, hogy amire már neked nincs szükséges, az más számára még hasznos és értékes tárgy lesz. Ha eladod a régi holmijaidat, azzal nem csak pénzt keresel, de a környezetünket is kíméled, ugyanis nem kell újat gyártani, illetve nem kerül ki a szeméttelepre. A Csetres apróhirdető oldalon a nevével ellentétben nem csak csetreseket, hanem mindent, többek között műszaki cikket, telefont, ruház, fényképező gépet, autót, ingatlant, de még állást is hirdethetsz. Az oldalon a hirdetés feladása teljesen ingyenes, ráadásul csak egy perc az egész.

Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola...

Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola...

Kalocsa ősrégi iskolaváros. Jelenlegi iskolaépületei 200 éves múltra tekintenek vissza. Híresek voltak középiskolái: a gimnázium, a tanítóképző és az óvónőképző. Ezek az iskolák az általános műveltséget adták át tanulóiknak. A vidék megélhetését a mezőgazdaság szolgálta, ezért fontos volt a mezőgazdasági oktatás megszervezése. A mezőgazdasági oktatásban jelentős fordulat a II. világháború után következett be, 1949/50-ben alakult meg jelenlegi iskolánk Mezőgazdasági Technikum néven. Ezen időszak alatt jelentkező szakemberhiányt pótolta az új technikum létrejötte, mely 3 éves képzéssel indult, növénytermesztő szakon. Majd 1954-ben a képzés időtartama 4 évre emelkedett. Későbbiek folyamán a technikum megszűnt, s helyette létrehozták a szakközépiskolát. Az első iskolai évfolyam két osztállyal indult növénytermesztési és állattenyésztési szakon. Ennek megfelelően alakult át a képzés kertészeti szakon is. A végzős tanulók a technikusi oklevél helyett érettségi bizonyítványt kaptak. Az iskola átszervezése folyamatos volt. Ebben az évben még egy jelentős esemény történt az intézményben, iskolánk felvette a Dózsa György Mezőgazdasági Technikum és Szakközépiskola nevet. 1974-től levelező szakon beindult a sertéstenyésztő-technikusi képzés. 1978-ban megindult a szarvasmarha-tenyésztő, majd 1980-tól az állattartó-telepi gépész szak, és ezzel az új típusú szakemberképzés...

Dunapataj

Dunapataj

Dunapataj Budapesttől délre kb. 103 km-re, Kalocsától északra cca.: 15-km-re elhelyezkedő, közel 4000 lelket számláló település. Történeti múltja igen színes, ezt bizonyítják templomai, régi épületei, lakóházai és a -Pataji Múzeum- is. A település természeti értékekben szintén gazdag. Ide tartozik az 1976 óta védett Szelidi-tó, a meszes-szódás jellegű Miklapuszta és a Duna ezen részén található holtág és szigetek. Mivel a település természeti és építészeti értékeiben gazdag, ezért nagy hangsúlyt kap az idegenforgalom. A turizmusban legnagyobb szerepe a Szelidi-tó üdülőterületének van, de egyre jellemzőbb a faluturizmus is, amellyel a helyi jellegzetességeket, népszokásokat széles körben ismertetni tudjuk. A rendszeresen megrendezett nyári és őszi rendezvények már hagyományt jelentek Dunapataj életében, mellyel színes népszokásaink bemutatásra kerülnek.Az önkormányzaton kívül több egyesület és alapítvány tevékenykedik a település fejlődése, jövője érdekében...

Dunaszentbenedek

Dunaszentbenedek

Jókai Mór egyik elbeszélésében így írt a faluról. '... Paks alatt nyoma sincs már annak a híres várnak, melyet I. Lajos királyunk adományozott Apostagi Zemplén vitéznek, ki a tatárok elleni harcában életét mentette meg, sem annak az apátságnak, melynek alapító levele a Vatikán levéltárában őriztetik. Vár és kolostor fölött a vizafogók nádsövényei láthatók manapság. Kerülik a veszedelmes helyet a hajósok. Szent - Benedek és Uszód határában két nagy domb van. Várak voltak. A Duna ledöntötte őket, betakarta iszappal. A két falu házai cölöpökre vannak építve. A Duna minden évben végigsöpör rajtuk. Olyankor arra a két dombra menekülnek, s onnan kiabálnak egymáshoz kötekedve: -Úsztok uszódiak! Buktok benedekiek! ' Jókai novellák I. kötet 107-108. lap - Centenáriumi kiadás. A Jókai említette vár maradványai régebben, alacsony vízállás mellett láthatók voltak. Tehát volt nyoma a várnak. A vár maradványai nem Paks alatt, hanem Paks felett találhatók az úgynevezett Imsós szigeten. Benedek és Uszód között elszórtan találunk magasabb pontokat, viszont a megkérdezett öregek nem hallottak arról, hogy a házakat cölöpökre építették volna. Ellenben a mai napig is fennmaradt a nép ajkán a fent említett kiáltás. Dunaszentbenedek Duna menti település. Népének élete szorosan kapcsolódik a vízhez...

Dunatetétlen

Dunatetétlen

A község története. Írta: dr. Sárközi Zsolt jegyző, az 1987 előtti időszak történetéhez felhasználva Bényei Terézia: Feljegyzések Dunatetétlen történetéből (1972), Bényei Mihály: Feljegyzések Dunatetétlen történetéből 1945-1987. és Czere Erzsébet Dunatetétlen község története 1914-ig, című munkáit. Dunatetétlen kis település és csak néhány évtizede önálló község, a régmúltból kevés emlék és kevés dokumentum maradt fenn. Az egykori Tetétleni családról elnevezett pusztán igazán jelentős változás a Teleki család letelepedésével és a kastély, valamint a hozzátartozó gazdaság kiépítésével köszöntött be a XIX és a XX. század fordulóján. Az ekkor épült épületek és a letelepedő cselédség alapozták meg a falu létét és mai arculatát, de csak a II. világháború után, 1947 áprilisában vált a község önállóvá, és igazi faluvá a grófi majorból. A tanyákról való beköltözéssel és az életszínvonal emelkedésének következtében az egyre több, újabb és jobb családi ház építésével kialakult a jellegzetes falusi utcaszerkezet, megszületett Dunatetétlen község. A szocialista évek május elsejei ünnepségeiből kialakulva április 30-án vagy az ehhez legközelebbi szombati napon tartjuk Dunatetétlenen a helyi falunapot de ma már inkább a tavasz megérkezését és a község születésének évfordulóját köszöntve...

Tuti menü